dimecres, 25 de març del 2009

Local, consorcial, global

En aquest món global en el que cada vegada estem més immergits, si busquem un document, té sentit només fer-ho en la nostra biblioteca de facultat? No, i per això les universitats van fer catàlegs col·lectius d’universitat. I té sentit buscar només a la ‘nostra’ universitat si en una àrea de 200 km n’hi ha 10 més? No, i per això les universitats i la BC van fer el CCUC. I té sentit buscar només a les universitats + la BC? I només a Catalunya?

Però, sí, té sentit buscar a la meva biblioteca (el que hi ha allà és immediatament accessible), i és lògic buscar a la meva universitat abans de fer-ho a la del costat, i als recursos consorciats bans de fer-ho als del món mundial. L’accessibilitat és un element essencial en la tria. No sempre ni per a tot, però en la majoria dels casos. Si avui no tingués res per llegir, triaria qualsevol cosa (l’accessibilitat primària sobre la qualitat, però puc triar entre un ampli espectre de llibres tots amb un nivell igual d’accés, triaré el que més em vingui de gust). [Per cert, ara mateix estic llegint amb gust En lloc segur, de Wallace Earle Stegner, una novel·la que passa a petites universitats de nord-amèrica].

Ara no sembla impossible mantenir un equilibri útil entre el nostre, el que compartim oi el que existeix al món (entre el local, el consorcial i el mundial). Avui parlarem de Summit, un catàleg col·lectiu i un sistema de préstec consorciats del consorci Orbis Cascade Alliance consorci amb 36 universitats de tot tipus, públiques i privades, dels estat d’Oregon i Washington i que serveix (ho diuen així) a una població universitària d’una mica més de 200.000 persones. Unes dimensions, doncs, prou similars a les catalanes.

Al Summit hi ha 9.2 milions de títols representant quasi 30M de documents. El 2008 van fer 433,117 préstecs consorciats i ara, en partenariat amb OCLC han desenvolupat el WorldCat Navigator que podeu veure en versió beta al Summit. Per observar però la relació local-consorcial-glogbal, inicieu la consulta com si estéssiu a la Universitat d’Oregon (a Eugene) i uséssiu el seu catàleg.

Doneu-hi una volta, val la pena, potser estareu fent un viatge cap a un envejable futur. El primer a observar és com s’estan ‘googlelitzant’ les cerques: una caixeta única sense més complicacions. Jo he començat el periple amb una cerca per: escher bach. Hauríeu de trobar 71 referències, per simplificar, aneu a l’esquerra a refinar la cerca i cliqueu ‘llibres’. Us es sortiran 44. Els 4 primers els té la U. d’Oregon (a alguna de les seves biblioteques). A continuació trobareu els que estan al consorci, i al final de tot els accessibles a nivell mundial a través d’OCLC.

Cada nivell de ‘propietat’ és un nivell d’accessibilitat. Al nivell UOregon, l’accessibilitat pot ser immediata, al nivell consorci de 5 dies màxim (sovint menys) a nivell OCLC de 12. Accessibilitat en temps de tenir el document i en cost. La U. d’Oregon no cobra a l’usuari final pels préstec propis, ni pels consorcials ni pels interbibliotecaris, però és clar, els costos existeixen. Segons càlculs de fa uns anys de la ARL (vegeu d’estudi “Assessing ILL/DD Services Study: Initial Observations” / Mary E. Jackson, ARL Bimonthly Report 230/231 October/December 2003) el cost d’un préstec interbibliotecari dels que fem per aquí (a través de personal de la biblioteca) costava el 2002 18$, mentre que els fets iniciat pels usuaris poden tenir un cost de fins 3$. Els temps de resposta són també millors en els préstecs consorciats. Els costos menors dels préstecs consorciats iniciats pels usuaris ho són degut a 2 coses: a que els membres del consorci no es posen tarifes i a que no hi ha feina de personal en fer les demandes.

Un cop l’usuari localitza un document que vol (al consorci o arreu dins WorldCat), el demana indicant a quin punt de servei vol recollir-lo.

Què més? Els resultats poden ordenar-se per diferents conceptes: per localització i rellevància, només per rellevància, per autor, per títol, per data (de vell a nou) per data (de nou a vell).

I mes encara, si aneu a la 3a referència “Goedel, Escher, Bach” trobareu agrupades (FRBRades) les 36 edicions que consten a WorldCat d’aquesta obra (ull, aquí l’usuari es pot perdre, que ja no s’agrupen per localització).

I encara més. Amb opcions web 2.0 que ens permeten refinar la cerca (per autor relacionats, format, any, llengua o matèria relacionada), llegir ressenyes de l’obra fetes pels usuaris i afegir la pròpia, etiquetar el llibre o mirar quins altres llibres han llegit els que han llegit aquest llibre, opcions aquestes del nou WorldCat i de les que hem parla aquí un altre dia.

Amb aquestes possibilitats

  • Estem a dins o a fora?
  • Quina és la ‘nostra’ col·lecció?
  • En quins casos serà millor demanar un llibre en préstec consorciat enlloc de comprar-lo?
  • I quan millor comprar-lo en comptes de demanar-lo al consorci?

Com deia aquell, interessants temps aquests per ser bibliotecari.