dimecres, 7 de maig del 2008

Els sistemes automatitzats de gestió de biblioteques a UK

Un estudi massa llarg pel que diu (156 p.) però no per això de poc interès: “Library management systems study: an evaluation and horizon scan of the current library management systems and related systems landscape for UK higher education” Encarregat pel JISC i l’Sconul, que porta el març del 2008 per data d’edició i que te un resum executiu de fàcil i breu lectura (p. 5-10). L’estat dels ILS’s (Integrated Library Systems en terminologia nord-americana o Library Management Systems en l’anglesa) a les bu del Regne Unit d’Anglaterra es troba al cap. 4 i es resumeix breument. Quatre empreses dominen el mercat (un 86,88%), Ex-Libris, Talis (una companyia anglesa procedents d’una de les seves cooperatives de biblioteques dels anys 70), SirsiDynix i Innovative. Al cap 5 els venedors donen els seus punts de vista i al ca. 6 els de bibliotecaris. El cap. 7 és una guia per a les biblioteques que han de prendre decisions. Es considera que hi ha poques diferències entre els diferents ILS’s que hi ha al mercat i es recomana que s’inverteixi pocs diners i esforços en canviar de sistema i més en canvi en revisar els contractes de manteniment. Es recomana revisar els processos establerts al llarg del temps (probablement ossificats) de cara a simplificar-los i fer així estalvis. Mes recomanacions:
  • Incrementar (si es pot) la interoperabilitat del sistema amb el que es treballa
  • Afegir valor als sistemes en funcionament afegint-hi programari complementar com els ‘link solvers’ o els sistemes de gestió de recursos electrònics (ERM’s)
  • Treballar en cooperació, en consorcis o compartint serveis.
Algunes coses interessants al cap. 2 on s’assenyalen tendències que estan influint el desenvolupament dels sistemes: els estàndards, els serveis web, els consorcis, el programari de codi obert i l’obertura de les dades (la seva reusabilitat). Es comenta la ‘desintegració’ dels antigament sistemes integrats amb l’aparició de programari complementari com els ERM’s, les cerques verticals i els productes de descoberta (cerques federades). L’estudi posa en qüestió la importància pels serveis bibliotecaris de les cerques federades i en canvi emfatitza la que poden tenir les cerques verticals. Aquestes serien les que fa Google i que en el mercat bibliotecari farien productes com Encore d’Innovative, Primo d’Ex-Libris o AquaBrowser de CSA. També interessant la proposta de passar de sistemes que descobreixen a sistemes que subministren, de sistemes als que has d’anar-hi a sistemes que et proporcionen allà on tu estàs. Com? Tres moviments:
  • Exposar. Les dades i els serveis s’han d’alliberar i exposar per a que puguin ser re-usades i explotades per altres.
  • Re-ús. Les dades alliberades així poden ser reutilitzades i fusionades per crear nous serveis i maximitzar els efectes de xarxa i allargar la cua llarga dels servies de les biblioteques.
  • Participar. Afavorir la participació de la gent en els sistemes, tant per enriquir-los com per a que les persones puguin utilitzar-los per a la seva conveniència.
A destacar el cap. 3 d'analisi de l’entorn on es destaca el futur paper dels SOA (arquitectures orientades de servei) i dels serveis Web i és donen com exemples de bones pràctiques els de: Lbrary thing, Amazon, Google, Intute i productes de cerca vertical. Un aamic (gràcies Joan!) em posa al dia de que hi ha un ‘post’ de l’Eric Lease Morgan al NGC4LIB listserv, Next generation catalogs for libraries que comenta el mateix estudi. N’extrec alguns fragments:
  • First, the report is intended to recommend courses of action regarding integrated library systems (ILS) considering the current networked environment. To this end the consultants surveyed librarians, conducted telephone interviews with vendors, did theirown environmental scan, and bounced ideas off sets of experts – a "reference group". In the end the report does not suggest purchasing any new ILSs at this time. The environment is too turbulent.
  • Second, the report echoes many of things that have been said here, such as: the changing nature of user expectations, the need to make library content more accessible, the use of Web Services computing techniques, the non-integratedness of "integrated" library systems, the mature library market and how it is dominated by a small number of software providers in turn owned by private equity firms, the viability or non-viability of open source software, challenges in the process of change, and the need for Web standards in library systems (not library standards). Nothing too new.
  • In this changing environment it might be a good idea to rethink the role of librarianship, at least a little bit, and I liked the three complimentary information service models outlined in the report: 1, Aggregation - Collecting content as opposed to providing federated search against it; 2, Network Effect - Maximizing value and reducing unit costs by exploiting the knowledge of the masses, open data & platforms, and clickstreams; 3. Long Tail - Seen as an opportunity for subject specialists, this is about focusing library services against locally developed and unique content.
  • Finally, I recently asked for greater input and perspectives from vendors regarding "next generation" library catalogs but the response was meager. Since much of the report was gleaned from telephone interviews with library software vendors, the report includes almost 40 pages worth of vendor profiles where folks can learn a bit more about vendor perspectives.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa un parell de dies vaig pensar en l'"exposició" de TDX arrel de voler fer un enllaç directe als resultats d'una cerca i trobar-me que no és possible. Això em va fer desistir d'incloure aquesta informació en un apunt pels meus usuaris.
Temps enrere es tendia a amagar les urls, sovint llargues i initel·ligibles, però avui que disposem de serveis com TinyURL, potser es podria repensar aquesta política.

Lluís Anglada ha dit...

Jo crec que tens tota la raó, i que a Internet encara estem fent coses sense saber fer-les bé del tot.